Metsän eläimiä retkelle mukaan - istuinalusta huovuttamalla

                     needlefelting felted bear SapiDesign


Maailma on täynnä huovutettuja töitä; koriste-esineitä ja käyttöesineitä. Yleensä tulee mieleen huopikkaat tai saunahatut. Kaunista ja arvokasta käsityötä. Ei ehkä niin trendaava kuin makramee tai itse ommellut tai neulotut pipot.
Itselle tämä idea syntyi ihan omasta tarpeesta - tehdä istuinalustat retkeilyä varten. Olin itse oman inspiraationi ensimmäinen "uhri" - lopputuloksen voi käydä kurkkaamassa tästä linkistä. Sitten oli tietysti miehen vuoro - kuvatoiveena hänellä oli karhun kuva. Omassa pienessä mielessäni olin kuvitellut tekeväni hänelle jäniksen istuinalustaan, tein miehelle karhun kuvalla varustetun alustan, mutta jänistäkin oli kokeiltava.


Jänis

Kaikki suunnitteluhan lähtee luonnostelemisesta. Niin tämäkin. Tosin tässä suunnittelin vain neulahuovutettavaa hahmoa. 

jänis rabbit sketchbook luonnos kirja piirtäminen drawing SapiDesign
Kaikki tekeminen alkaa luonnostelusta

Pohjaan halusin kokeilla maiseman tekemistä huovuttamalla. Varsinaisesta käsin piirtelystä en kokenut tässä vaiheessa olevan vielä hyötyä, kun maiseman huovuttaminen on kokeilun asteella. Käytäntö opettaa mikä toimii ja mikä ei.

villa wool lampaanvilla asettelu huovutus SapiDesign
Villakuitujen asettelua pohjaa varten.

wetfelting märkähuovutus SapiDesign
Välillä kiinnitetään kuituja ja työstetään reunaa.


villa wool metsä forest maisema landscape felting huovutus SapiDesign
Asetellaan lisää villakuituja maiseman luomista varten.

Olen yleensä todella tarkka siitä miltä tekemieni töiden tulee näyttää. Märkähuovuttamisessa olen ilmeisesti niin uuden äärellä, että sattumanvaraisuus, joka vielä tällä hetkellä vaikuttaa lopputulokseen, ei haittaa minua. Oikeastaan pidän siitä ja omalla tavallaan se on tekijänä vapauttavaa.

forest landscape metsä maisema huovutus felting wet felting märkähuovutus SapiDesign
Valmis huovutus

kiss sketching luonnos luonnostelu villa wool rabbit jänis metsä forest SapiDesign
Jäniksen hahmottamista pohjaan villalla

Villalla maalaaminen/ piirtäminen on omanlaisensa haaste minulle. Olen aina ollut hyvä piirtämään, mutta maalaaminen tuottaa minulle hieman päänvaivaa. Tämä jäniskään ei ollut ihan sitä mitä mielessäni tavoittelin, mutta opin paljon eri työvaiheissa ja sitä kokemusta voin hyödyntää myöhemmin. Siinä mielessä olen ihan tyytyväinen lopputulokseen ja samalla opetan itseni pois siitä ajattelusta, että kaiken tulee olla täydellistä.

rabbit jänis rusakko metsä forest needlefelting neulahuovutus huovutus felting SapiDesign
Jänis vai rusakko?

 Karhu

Mieheni halusi omaan istuinalustaansa karhun, joten sitten vaan tutkimaan ja luonnostelemaan karhua ensin luonnoslehtiöön ja sen jälkeen pastelliliiduilla.


pastelliliidut softpastels luonnos sketching bear karhu kuvitus illustration model malli SapiDesign
Pastelliliiduilla pystyy nopeasti hahmottelemaan huovutustyön värimaailmaa.

Metsämaiseman huovuttamisen jälkeen mielessäni oli omaan istuinalustaani huovutettu pohja, jossa suorakaiteen muotoisen kappaleen reunat siistitään yli reunan menevillä hahtuvilla ja käännetään ne työn toiselle puolelle reunan siistimiseksi. Reunan yli menevät hahtuvat ovat yleensä eri väriä tai sävyä kuin varsinainen pohja ja näin työhön tulee elävyyttä ja ikään kuin kehys. Märkähuovuttamisen työvaiheiden kuvausta voi käydä lukemassa lisää tästä linkistä


Villakuitujen asetteleminen.


Halusin aika simppelin värimaailmaan, joka kuvastaisi havumetsää - väreiksi valikoitui harmaan ja vaaleanruskean sekoitus ja reunaan metsän vihreä. Reunojen siistiminen ja muotoilu teki haluamani efektin reunaan ja vihreät hahtuvat henkivät mielestäni hyvin havumetsän tunnelmaa. Huovuttamisen edetessä ja reunoja työstettäessä muoto ja reuna vähän elävät, mutta käsin muotoiltuna reunassa näkyy käsityön - ihmiskäden - jälki.

Märkähuovutuksessa työn reunoja on helppoa muotoilla haluamallaan tavalla.

Neulahuovutusosuus alkoi karhun kuvasta. Kompastelut jäniksessä auttoivat hahmottamaan paremmin sitä, mitä asioita tulee huomioida villamaalauksessa ja missä järjestyksessä tulee tehdä mitäkin. Myös tekniikka kehittyy koko ajan kokemuksen myötä. 

neulahuovutus needlefelting bear karhu illustration wool kuvitus lampaanvilla SapiDesign
Neulahuovutettu - villalla "maalattu" karhu.

Karhu vaikutti vähän yksinäiselle omassa kulmauksessaan, joten neulahuovutin tasapainoisen sommittelun ja kokonaisuuden vuoksi vasempaan yläkulmaan korpin kaveriksi.


neulahuovutus needlefelting korppi raven wool lampaanvilla kuva illustartion SapiDesign
Neulahuovutettu korpin kuva.

Olin valmiiseen työhön tyytyväinen ja niin oli miehenikin. Joten sitten vaan testailemaan kuinka tämä käytännössä toimii. Tämän istuinalustan saa ainakin pieneen tilaan, eikä paina juuri mitään repussa. 

istuinalusta seatpad wool lampaanvilla huovutettu felted neulahuovutus needlefelting raven korppi karhu bear SapiDesign
Kohtaaminen havumetsän siimeksessä.


Tarkoituksenani on jatkaa kokeiluja huovutuksen parissa. Villassa on niin monia mahdollisuuksia, että luulen olevani vasta alussa kaikkien kokeilujen suhteen.

Alla olevasta linkkiluettelosta pääset katselemaan aikaisempia huovuttamalla/ neulahuovuttamalla tekemiäni töitä :


Neulahuovutus

The Pääsiäispupu 2017

Joulumyyjäiset 2017

Neulahuovutettu neulatyyny

Kolmiulotteiset kortit

3D -joulukortit neulahuovutetulla figuurilla
Kiitos seurasta; palataan uuden postauksen parissa!


needlefelted neulahuovutettu woolpainting villamaalaus korppi raven SapiDesign

Muistathan, että voit seurata SapiDesignin tekemisiä myös somen puolella:

Please, follow SapiDesign in Twitter (in English):

Kommentit