Tammikuun huovutukset 2022

 istuinalusta seating pad wool felted villa huovutus

Tammikuu vierähti nopeasti huovutustöiden parissa. Innostuin kokeilemaan märkähuovutusta. Muutamia satunnaisia kokeiluja on ollut aikaisemmin, mutta tällä kertaa katsoin ihan ammatikseen huovuttamista tekevän opetusvideon ja sovelsin oppimaani käytännössä. Huovutan kotona kodinhoitohuoneen tasolla ja alustana käytän Ikeasta ostettua kodinkoneen alle laitettavaa vuotosuojaa, joka estää pahimmat vesien valumiset pitkin tasoa. Lisäksi ostin Puuilosta rullan kuplamuovia, jonka sisälle kahden palasen väliin villalevy eli huovutettava työ kääritään. Käärittyä rullaa rullataan edestakaisin, jotta villakuidut kiinnittyvät toisiinsa. Kuplamuovi on monen huovuttajan suosiossa, oma käsitykseni on, että kuplat auttavat villakuituja huovuttumaan paremmin (epätasainen pinta vs. sileä). Huovuttaminen on oikeastaan melko hellävaraista hommaa, voimaa siihen ei tarvitse käyttää. Eikä kuumaa vettä, kädenlämpöinen riittää, joskin videolla ammattilainen kertoi joskus huovuttaneensa järvivedelläkin.

vuotosuoja märkä huovutus SapiDesign
Huovuttamisessa suurimmat vesien valumiset estää kodinkoneen alle tarkoitettu vuotosuoja.

Pitkään on ollut haaveissa huovuttaa uniikkeja retkeilyalustoja, jotka varsinkin talvella ovat käyttökelpoisia, jos istahtaa laavulle makkaranpaistoon.

wetfelting seating pad SapiDesign
Märkähuovutuksessa on mahdollista muovata reunan muotoa ohuilla villahahtuvilla.

istuinalusta märkähuovutus SapiDesign
Märkähuovutuksella onnistuu tekemään yllättävän tasaista jälkeä.

Märkähuovutuksessa on mahdollista muotoilla työn reunat haluamallaan tavalla sijoittelemalla reunan yli ohuita villahahtuvia ja kääntämällä ne työn toiselle puolelle. Siitä syystä toinen puoli huovutetusta työstä on kaksivärinen. Alkuperäinen suunnitelma oli saada lopullisesta työstä 30 x 40 cm kokoinen. Muutamia senttejä jäi uupumaan tuosta mitasta. Työ kutistui yllättävän paljon huovutuksen myötä.

neulahuovutus märkähuovutus needlefelting wetfelting seating pad
Luonnostelin villamaalauksen ääriviivat valkoisella.

Villamaalauksen tekeminen lähti liikkeelle ensin käsin kynällä, paperille luonnostelemalla. Tämän jälkeen luonnostelin villamaalauksen ääriviivat valkoisella villalla neulahuovuttaen. Kiinnitin valkoisen villan pohjaan niin hennosti neulalla, että tarvittaessa sen sai helposti irti nyppäisemällä.

retkialusta istuinalusta neulahuovutus poro Lappi SapiDesign
Valmis istuinalusta retkeilyä varten.

Valmiiksi huovutetun alustan päälle neulahuovutin poron kuvan. En ole aikaisemmin ns. villamaalausta tehnyt, vaikkakin olen neulahuovuttanut kolmiulotteisia figuureja. Hauskaa ja hieman nopeampaa kuin hahmojen tekeminen. Aikaisemmin tekemiäni neulahuovutushahmoja pääset katsomaan tämän postauksen lopussa olevista linkeistä.


Seuraava märkähuovutuskokeilu liittyi pyöreän muodon tekemiseen. Kuplamuovin toiselle puolelle voi avuksi piirtää haluamansa muodon tussilla, tässä tapauksessa pyöreän. Piirretty muoto näkyy hyvin muovin läpi, eikä sotke villaa kastuessaan.

villakuidut pyöreä muoto huovutus SapiDesign
Villa asetellaan mahdollisimman tasaisesti halutulle alueelle (haluttu muoto).

                                            
Villa asetellaan haluttuun muotoon tussilla piirretyn mallin avulla. Villa kannattaa asetella lopullista kokoa isommalle alalle, sillä työ kutistuu huovuttuessaan. 
Tässä kokeilussa on pohjalla kaksi kerrosta harmaata villaa päällekkäin. Joissain opetusvideoissa suositellaan laittamaan villa kerrokset eri suuntiin, esim. ensimmäinen kerros vaakaan ja toinen pystyyn/pitkittäin. Katsomallani videolla ammattilainen totesi, ettei sillä ole niin väliä, että villakuidut voi asetella mielensä mukaan. Itseäni kuitenkin helpotti ainakin harmaan villan asettelussa villakuitujen asettelu kussakin kerroksessa samaan suuntaan, jotta erottaisin ensimmäisen ja toisen kerroksen toisistaan. Tässä välissä suhautin sumutepullolla vettä (johon sekoitettuna nestemäistä mäntysuopaa) harmaiden kerrosten päälle varovasti. Kuidut asettuvat paikoilleen eivätkä esim. pienestä liikkeen aiheuttamasta ilmavirtauksesta liiku pois paikoiltaan.


värjätty villa villakuitu asettelu huovuttaminen
Päälle värillistä villaa.

Päälle vielä pari kerrosta värillistä villaa ja vettä päälle sumutepullolla, jossa mukana mäntysuopaa. Käytin marseille-saippuaa huovutukseen siinä vaiheessa, kun huovuttamista pystyi tekemään käsin. Tarpeeksi kauan rullatessa kuidut kiinnittyvät toisiinsa siinä määrin, että käsinkin pystyy muovihanskat käsissä huovuttamaan. 

märkähuovutus villa SapiDesign wetfelting
Värillinen villa on asettunut paikoilleen.

round form wet felting wool Sapidesign
Tässä kuva työn nurjalta puolelta, jonne reunan muotoiluun käytettävien villakuitujen päät käännetään.

Värilliselle puolelle laitoin reunan yli villasta hahtuvia, joiden päät käännetään nurjalle puolelle ja tarkistetaan reunan muoto tällä tavoin. Jos hahtuvien päät kupruilevat tai eivät asetu, niin saksia saa käyttää kuprujen karsimiseen.

wet felting landscape winter wool SapiDesign

Kun pyöreän muodon tekeminen onnistui, niin en malttanut olla kokeilematta päässäni ollutta visiota talvimaiseman tekemisestä märkähuovuttamisen keinoin tähän työhön. Kokeilu osoittautuikin astetta haastavammaksi ja aivan sellaiseen lopputulokseen en päässyt, mitä ajatuksissani tavoittelin. Ehkä viimeistelen neulahuovuttamalla tai annan olla sen näin; täydellisen epätäydellinen.

wet felted märkähuovuttaminen maisema landscape winter snow
Lumiset puut iltaruskossa.


Felted winter wonderland wool villa huovutus maisema talvi
Märkähuovuttamalla kuvioiden tekeminen oli astetta haastavampaa tälle aloittelijalle.
Hauska oli opetella uutta taitoa, eikä kokeilut varmasti jää tähän. Kerro kommenteissa, mitä olet mieltä kokeiluistani.


Aikaisemmin tekemiäni neulahuovutettuja hahmoja pääset katselemaan alla olevista linkeistä

Neulahuovutus

The Pääsiäispupu 2017

Joulumyyjäiset 2017

Neulahuovutettu neulatyyny

Kolmiulotteiset kortit

3D -joulukortit neulahuovutetulla figuurilla


Muistathan, että voit seurata SapiDesignin tekemisiä myös somen puolella:


Please, follow SapiDesign in Twitter (in English):

Kommentit