Koristekurpitsoita das-massasta

 Keväällä opintoihin liittyvässä työharjoittelussa ohjasin muutamia tunteja erästä ryhmää erilaisten kädentaitojen parissa ja pääsin tutustumaan sitä kautta erilaisiin askartelumassoihin; mm. Fimo-massaan. Ihastuin huolettomaan työstämiseen ja helposti saavutettavaan lopputulokseen verrattuna esim. saveen, jota täytyy polttaa uunissa kestävän lopputuloksen aikaan saamiseksi.

Olen sosiaalisessa mediassa inspiroitunut ihmisten Halloween-koristeluista sen verran, että päätin pyöräyttää omat koristekurpitsat kokeilumielessä.

das massa modelling clay
Das-massa on ilmassa kuivuva muovailumassa.

Materiaaliksi valikoitui Suomalaisesta -kirjakaupasta saatava das-massa, joka kovettuu itsestään huoneilmassa. Vaikutti vielä helpommalta ja huolettomammalta kuin aiemmin mainitsemani Fimo, jota täytyy kovettaa uunin lämmössä. Työstäminen onnistuu pääosin samalla tavalla kuin saven työstäminen. Joskaan massa ei mielestäni ole ihan niin herkkä muovautumaan esim. veden kanssa kuin savi. 

pumpkin das modelling clay decoration halloween SapiDesign


Aluksi tein pieniä, noin 2-3 cm halkaisijaltaan, minikurpitsoita, joiden oli tarkoitus tulla koristeeksi syksyn ulkoistutuksiin. Kurpitsan kanta tuli aivan oikeasta puun oksasta - toi hauskan säväyksen muovailtuun kappaleeseen. Yhden sentin paksuinen kappale kuivuu noin vuorokaudessa, joten näiden kuivumiseen meni muutama vuorokausi. Tein pohjaan reiän keppiä varten - keppinä käytin varrastikkua. Reikää pohjassa täytyi muovata uudestaan kuivumisen loppuvaiheessa, kun massa oli vielä pehmeää, sillä reikä oli kutistunut niin pieneksi, että varrastikun pää ei meinannut mahtua kurpitsan sisälle.

decoupage varrastikut kurpitsa das-massa SapiDesign


Jotta massasta valmistetut kurpitsat kestäisivät ulkoilmassa, annoin niille lopuksi käsittelyn decoupage -lakalla. Kerroksia tuli yhteensä kolme. Samalla käsittelin kurpitsan kantana toimivan oksan ja pohjaan kiinnitetyn varrastikun, jotta kostea multa ei sitä homehduttaisi. Minulla oleva decoupage-lakka ei ymmärtääkseni ole tarkoitettu ulkokäyttöön tuleville esineille. Minulla on se käsitys, että sellaisia erikoislakkojakin myydään, mutta uskon terassin katoksen alla tämän ajavan asiansa, niin ettei minun tarvitse ostaa lakkaa esim. rautakaupasta.

minikurpitsat das-massa kukkaruukun koristeet SapiDesign
Valmiit kukkaruukun koristeet.

Valmiit kurpitsat olivat mielestäni oikein onnistuneet. Olin tyytyväinen lopputulokseen.


koristekurpitsa das-massa halloween pumpkin decoration SapiDesign


koriste kurpitsa halloween pupmkins decoration Sapidesign


Tein myös isompia kurpitsoita. Kaksi isompaa ulos ja kolme sisälle. Näiden kuivumiseen meni jo kolmesta neljään päivään. Saven tavoin isot - massaltaan yhtenäiset kappaleet - tarvitsisivat kaiverrusta ontoksi, sillä ne lähtevät helposti halkeamaan, kuten itsellenikin kävi. Onneksi tämä tapahtui vain pinnasta ja halkeamat oli onneksi helppo korjata massalla itsellään. Massasta valmistetaan ikään kuin liete veden kanssa (kuten savitöissäkin) ja painellaan/sivellään halkeaman päälle ja annetaan kuivua.


das-massa kurpitsa halkeama iso massa kappale
Massaltaan isot ja yhtenäiset kappaleet halkeilevat helposti kuivuessaan ellei niitä kaiverreta ontoiksi.


Korjasin halkeamat das-massasta tehdyllä "lietteellä".

das-massa peitevärit SapiDesign
Das-massasta tehtyjä esineitä voi maalata esim. peiteväreillä tai akryylimaalilla.


Halusin kokeilla värjätä kahta isompaa ulkoistutuksiin tarkoitettua kurpitsaa. Käden ulottuvilla olivat sopivasti peitevärit, joten sitä pintaan ja muutama helmi sekä decoupage-lakkaa niin kurpitsan pintaan kuin varrastikkuihinkin. En ollut kauhean ihastunut lopputulokseen, mutta ihan hauska kokeilu se oli.

pupmkin decoration das modelling clay halloween


peitevärit helmet koriste kurpitsa istutus SapiDesign
Peiteväreillä maalatut ja helmillä koristellut kurpitsat pääsivät syysistutusta koristelemaan.

Sisälle koristeeksi tarkoitetut, noin 5-7 cm halkaisijaltaan, kurpitsat halusin koristella kaapin perukoille jääneillä glitterjauheilla. En levittänyt kimalletta koko kurpisaan, vaan tein niistä ikään kuin lehdet kurpitsan pinnalle. Kimallejauheen käyttämisessä on omat haasteensa (jauhe leviää helposti sinne minne ei pitäisi!) ja lopputulos ei ollut aivan sitä mitä minulla mielikuvissani oli. Tarkoitus oli koristella kurpitsat vielä nauhoin ja helmillä hieman kitsch -tyylisesti. Jätän tällä kertaa kurpitsat kuitenkin tähän jamaan. Glitter-versiot saavat jäädä hautumaan mieleni sopukoihin. Kenties ensi vuonna näätte parannellut versiot.

das modelling clay pumpkins halloween SapiDesign
Glitter-kurpitsat kuivumisvaiheessa.

halloween decoration pumpkins glitter
Lehtien kohdalle on levitetty alle decoupage-lakkaa ja päälle glitterjauhe.

glitter das modelling clay decoupage SapiDesign
Koko komeuden viimeistelin kerroksella decoupage-lakkaa, mikä aiheutti hieman glitterin leviämistä.

Hauskaa halloweenia/ kekriä tai mitä ikinä juhlittekaan! 


Muistathan, että voit seurata SapiDesignin tekemisiä myös somen puolella:Please, follow SapiDesign in Twitter (in English):Kommentit