Makrameeamppeli


makramee amppeli


 Kesä on vierähtänyt nopeasti, enkä juuri ole ehtinyt paneutua käsillä tekemiseen. Yhden uuden taidon opettelin töissä, nimittäin makrameesolmeilun. Ihan parilla solmulla pääsee jo tekemään kivan näköisiä makrameetöitä. Kokeilin amppelin tekemistä ja sisällytin työhön mukaan puurenkaan ja puuhelmiä. Valitsin Lankavan Paulina -punoskuteen solmeilua varten, värinä vaalean harmaa.harmaa Paulina punoskude puurengas
Valitsin valkoiselle ruukulle harmaan punoskuteen.


punoskude Paulina harmaa makramee


1. Leikkasin punoskuteesta 8 kpl 5 metrin pituisia pätkiä. Pujotin pätkät renkaan läpi niin, että pätkät jäivät roikkumaan keskikohdastaan renkaan molemmin puolin. 

rihmos makramee punoskude harmaa Paulina

2. Tämän jälkeen tein ns. rihmoksen, joka sitoi leikatut pätkät paikoilleen. Rihmoksen teko-ohje on tämän postauksen lopussa.

solmeilu makramee

3. Jaoin pätkät ryhmiin, niin, että jokaiseen tuli 4 pätkää. Ryhmiä tuli yhteensä neljä. Kevyt solmu auttoi ryhmät pitämään selkeästi erillään.

tososolmu makramee SapiDesign

4. Otin yhden neljän pätkän ryhmän ja aloitin tekemään tasosolmua. Kaksi keskimmäistä lankaa toimivat tukilankana. Solmeilu aloitetaan asettamalla vasen reunalanka kahden tukilangan yli ja oikealla reunalla olevan langan ali. Vastaavasti oikealla reunalla oleva lanka kulkee kahden tukilangan ali ja vasemman reunalangan yli (kuten kuvassa). Sitten kiristetään.tasosolmu kiertyy makramee SapiDesign

5. Halusin aloittaa kierteisellä punoksella, joten toistin edellä kuvattua tasosolmua niin kauan, että olin tyytyväinen. Yhteensä tein tasosolmua 36 kpl jokaiseen ryhmään. Eli lopputuloksena tuli 4 kpl kierteisiä punoksia.

tasoslmu makramee SapiDesign
Neljä kappaletta kierteistä punosta syntyi tekemällä tasosolmua 36 kpl.kaksoistasosolmu makramee

6. Noin 10-15 cm:n päähän kierteisen punoksen päättymiskohdasta tein kaksoistasosolmun. Solmu aloitetaan kuten tasosolmu, mutta seuraava solmu tehdään peilikuvana. 

Eli kaksoistasosolmu aloitetaan normaalisti tasosolmulla: A)vasen reunalanka kahden tukilangan yli ja oikealla reunalla olevan langan ali. B) Oikealla reunalla oleva lanka kulkee kahden tukilangan ali ja vasemman reunalangan yli. Tämän jälkeen C) oikealla reunalla oleva lanka viedään kahden tukilangan yli ja vasemman reunalangan ali - D) vasen reunalanka kahden tukilangan ali ja oikean reunalangan yli. Ja kiristetään. Näin solmeilu ei lähde kiertämään ja syntyy tasainen - ei kiertyvä -punos.

Makramee kaksoistasosolmu puuhelmi

7. Kaksoistasosolmun jälkeen pujotin kaksi keskimmäistä tukilankaa puuhelmen läpi ja reunalangat kulkivat helmen molemmin puolin. Puuhelmen alapuolelle tein myös kaksoitasosolmun.

makramee kaksoistasosolmut SapiDesign

8. Tässä kohtaa ryhmittelin punospätkät uudelleen. Otin aina kunkin ryhmän kaksi vasemman puoleista pätkää ja yhdistin ne kepeällä solmulla seuraavan ryhmän kahden oikeassa reunassa olevan pätkän kanssa.   Noin 10 cm:n päähän puuhelmistä tein kaksoistasosolmuja kymmenen kappaletta. Kukin ryhmä vuorollaan ja näin sain aikaan neljä kaksoistasosolmupunosta.

makramee SapiDesign
Neljä kappaletta kaksoistasosolmupunosta.makramee solmeilu

9. Jälleen kerran ryhmittelin punospätkät, kuten olen kuvannut kohdassa 8. Tällä kertaa vain muutaman sentin päähän tekemällä yhden kaksoistasosolmun. Lopuksi toistin vielä kerran tämän edellä kuvatun vaiheen.

amppeli makramee solmeilu SapiDesign

10. Lopetin amppelin tekemällä rihmoksen. Ja leikkasin saksilla sopivan pituiset pätkät tupsuksi amppelin pohjaan.


Valmis makrameesolmeiltu amppeli SapiDesign
Valmis makrameeamppeli.Rihmoksen teko-ohje

vaihe 1

A) Otin punoslankaa 1m:n verran rihmosta varten. Asetin metrin pätkän löyhäksi lenkiksi, niin, että toinen (oik.puoleinen) häntä on pidempi kuin toinen (vas.).

vaihe 2 SapiDesign

B) Pidempää päätä kieritin kaikkien punospätkien ympärille niin, että myös lenkki jäi kierteen alle.

vaihe 3 SapiDesign

C. Kun rihmosta on kieritetty tarpeeksi pitkälle, kieritetyn pätkän loppu sujautetaan lenkistä läpi. Lenkki vedetään rihmoskierteen sisään vetämällä kierteen yläpäähän jäänyttä punospätkää niin pitkälle, että lenkki menee rihmoksen sisään.

vaihe 4 rihmos makramee SapiDesign

D. Punospätkän päät leikataan läheltä rihmosta, niin että pätkät eivät jää näkyviin.

Tekemisen iloa!

Muistathan, että voit seurata SapiDesignin tekemisiä myös somen puolella:Please, follow SapiDesign in Twitter (in English):

Kommentit