Tuulikaapin remontti
Meillä on 90 -luvun alussa rakennettu omakotitalo, johon muutimme mieheni kanssa 2012. Pikkuhiljaa olemme remontoineet taloa sisältäpäin mieleiseksemme ja omasta mielestämme toimivammaksi kokonaisuudeksi huone kerrallaan. Viime kesänä työn alla oli siis tuulikaappi.


väliovi mänty
Alkuperäinen tuulikaappi

Tuulikaapin keskeisimpiä ongelmia käytettävyydessä on ollut tuulikaapin sisälle kääntyvä väliovi. Kiintokalusteena ollut komero on ollut tarpeellinen säilytystila, mutta sen käytettävyys on ollut hankalaa sen edessä olevien kenkien vuoksi. Lattian pintamateriaalina on toiminut iso pala käytävämattoa, joka oli kiinnitetty paikoilleen jalkalistojen avulla betonin päälle. 

komero kiintokaluste kaappi tuulikaappi
Sisäänpäin aukeava väliovi on kauppakassien
kanssa haastava etappi matkalla keittiöön.

Sisältäpäin katsottuna oikealla, välioven takana, olemme säilyttäneet ns. pihavaatteita seinäkoukuissa. Talvella tuulikaappi on ollutkin tukossa toppavaatteiden vuoksi, koska ne vievät paljon tilaa. Välioven takana on ollut myös pieni lämmityspatteri, joka piti talvisin tuulikaappia lämpimänä. Alkuperäinen ulko-ovi oli eristysominaisuuksiltaan heikompi (nykyisiin ulko-oviin verrattuna), joten remontin yhteydessä myös se oli ajatuksena päivittää uudempaan, varsinkin kun meillä oli tarkoituksena poistaa koko väliovi sen hankalan käytettävyyden vuoksi.

aukeamissuunta tuulikaappi väliovi
Tuulikaapin seinällä olevissa koukuissa on säilytetty ns. pihavaatteita.

ulko-ovi
Liki 30 -vuotias elämää nähnyt ulko-ovi.


Lähtökohtana tuulikaapin remontoimisessa oli siis parantaa toiminnallisuutta, eristää tila paremmin ja saada tuulikaapista valoisa ja raikas nykyisen sijaan.

Remontti aloitettiin purkamalla kaikki mahdollinen kiintokalustetta myöten.

tuulikaappi remontti purkaminen
Tuulikaapin remontti alkoi pintojen purkamisella.


muovi remonttiovi vetoketju
Kätevä remonttiovi esti mm. hiontapölyn leviämisen muihin tiloihin.

Seuraava työvaihe oli sähkötöiden muutos; halusimme eroon tuulikaapin lämmityspatterista ja tilalle asensimme sähköllä toimivan lattialämmityksen. Jouduimme purkamaan kipsiseinän, jolla patteri oli, ja tekemään lattialämmityskaapelille  ja anturille (yhteys termostaattiin) suojaputkituksen, jonka jälkeen asensimme uuden kipsiseinän koko hässäkän päälle. Remontin edetessä teetätimme varsinaiset sähkökytkennät ihan oikealla sähkömiehellä.

Betonilattiaan piikattiin uoma lattialämmityksen anturia varten.
Uudet, asennetut kipsiseinät saumattiin ja vanhojen kipsilevyjen epätasaisuudet tasoitettiin tarkoitukseen sopivalla massalla, jonka jälkeen paikkaukset hiottiin tasaiseksi.

lattialämmitys kaapeli anturi termostaatti
Lattialämmityskaapeli vaati kipsiseinän purkamista ja lattian piikkaamista.

Myös tässä, kuten muissakin talon remonteissa, yksi "pakollisista" vaiheista on ollut kattopaneelin purkaminen. Tämä sen vuoksi, että edellinen rakentaja/ remontoija on tehnyt sähköjohdoille suojaputkituksia alakatossa olevan höyrysulun läpi ja jättänyt suojaputkien aiheuttamat reiät paikkaamatta. Reikien vuoksi höyrynsulku ei täytä tehtäväänsä ja mm. hiiret pääsevät juoksemaan paneelin päällä välikaton puolella. Höyrysulun reiät on paikattava tarkoitukseen sopivalla teipillä.


höyrynsulku alakatto höyrynsulkuteippi
Alakaton höyrynsulku on teipattu umpeen siihen tarkoitetulla teipillä (vihreä).

 Toinen "pakollinen" vaihe remonteissamme on tässä kohteessa parempi lämmöneristys. Talon betonilattia on valettu aikoinaan rakennusvaiheessa niin, että lattian ja ulkoseinän väliin on jäänyt ns. tyhjä tila, jota kautta kylmä pääsee betonia pitkin huoneeseen. Olemme päässeet tähän tyhjään tilaan käsiksi siten, että olemme piikanneet suurinpiirtein jalkalistan kohdalle lattiaan reikiä tai uria (ulkoseinää vasten olevat). Reikien / urien kautta olemme pursottaneet uretaania tyhjään tilaan, jolloin se täyttyy ja tulee eristetyksi.

tyhjätila kylmä eristäminen uretaani
Ulkoseinän vastaiselle seinälle on lattianrajaan piikattu reiät eristämistä varten.

Lattialämmityskaapeli liimattiin kuumaliimalla betoniin kiinni. Ennen kaapelin kiinnitystä primeroimme lattian, jotta kaapelin päälle tuleva uusi pintavalu tarttuisi vanhaan betonilattiaan paremmin. Myös lattialämmityksen anturi suojaputkessaa liimattiin paikoilleen sille piikattuun uraan.

lattialämmitys sähkö asentaminen kiinnittäminen kuumaliima
Lattialämmityskaapeli on liimattu vanhaan betonilattiaan kuumaliimalla.


primeri esikäsittely tartunta betoni valu
Ennen kaapelin kiinnitystä lattia on käsitelty primerilla valua varten.

Lämmityskaapelin päälle valettiin kerros lattialämmitystasoitetta. Meille tuttu ammattilainen kävi tekemässä tämän vaiheen niin kuin aikaisemmillakin kerroilla. Jalkalistan kohdalle seiniin laitoimme teippaukset kipsilevyihin, jotta kipsilevy ei ota kosteutta valamisen ja sen kuivumisen aikana.

lattialämmitystasoite valaminen betoni lattia
Uusi lattiapinta on valettu.


pintavalaminen betoni lattia
Valu on kävelykuiva tunnissa optimaalisissa olosuhteissa.

Lattian kuivumisen jälkeen mies maalasi seinät; kaksi kertaa pohjamaalia ja kaksi kertaa pintamaalia eli neljä kerrosta yhteensä peittävyyden takaamiseksi. Valitsimme tuulikaappiin puolihimmeän maalin, joka kestää pienen kiiltonsa vuoksi tarvittaessa kovempaakin hankaamista ja pesemistä. Tämän vaiheen jälkeen paneloimme alakaton. Aiemmissa remonteissa valitsimme mdf- paneelin. Halusimme tuulikaappiin ottaa kuitenkin oikean puupaneelin, sillä se kestää paremmin lämmön- ja kosteudenvaihteluita. 


puinen kattopaneeli asennus
Alakaton paneloiminen.

paneloiminen alakatto
Lattiavalun tehnyt ammattilainen kävi meitä auttamassa myös laatoituksen tekemisessä. Lattialaatta tehtiin ns. tiililadonnalla mikä taitaakin olla ihan yleinen käytäntö suorakaiteen muotoisten laattojen asentamisessa. Saumaväriksi valikoitui rohkeasti vaaleanharmaa. Yleensä saumaväri valitaankin lähelle laatan väriä ja vaalean laatan kanssa se on vaalea. Saumoille on olemassa suoja-aineita likaantumista estämään, mutta ne saattavat muuttaa hieman väriä. Meillä oli joku tiedon murunen miksi päädyimme siihen, että emme laittaneet minkäänlaista suoja-ainetta saumoihin. En kuitenkaan enää muista perustetta, mutta jotain tekemistä sillä saattoi olla lattialämmityksen kanssa.

laatta laatoitus lattia laattakuvio
Lattilaatta asennettuna ns. tiililadontana.


 Remontin yhteydessä vaihdoimme myös ulko-oven ja asensimme sähkölukon. Tämä helpottaa talvella pimeässä; avainten osuttaminen lukkopesään säkkipimeässä on joskus väsyneenä omanlaisensa haaste. Nyt tämä pieni kiusa jää pois tämän myötä; ovi aukeaa "lätkällä" tai tarvittaessa numerokoodilla. Myös pitkulainen lasi keskellä ovea tuo lisää luonnonvaloa tuulikaappiin ja vaikuttaa sen valoisuuteen.

Ulko-oven asentaminen ei ollut ihan läpihuutojuttu; puisia karmeja jouduttiin höyläämään ohuemmaksi, jotta karmin asennusavaiheessa saimme kiilat väliin. Niiden avulla jäi tilaa eristykselle eli uretaanin pursottamiseen. Smyygilaudat vanhan oven yhteydessä olivat vanerista tehdyt ja osittain homehtuneet. Uusien vastaavien sahaamiseen, maalaamiseen ja asentamiseen meni muutama päivä.

ulko-ovi sähkölukko
Uuden ulko-oven myötä vaihdoimme sähkölukon.

Vanhan kiintokalusteen tilalle asensimme liukuovet, jonka taakse on tarkoitus aikaa myöten laittaa säilytysjärjestelmä ja sinne saamme kätevästi myös ne pihavaatteet ja kengät, jotka aiemmin olivat komeron ovien edessä  komeron käyttöä hankaloittamassa.tuulikaappi remontti
Valmis tuulikaappiliukuovi säilytysjärjestelmä
Liukuovien taakse on tarkoitus laittaa säilytysjärjestelmä.


kenkien säilytys liukuovi
Kengät saa kätevästi liukuoven taakse.


Lopuksi ostimme istuin- ja säilytyskalusteen varsinaisen eteisen puolelle ja siirsimme peilin eteisestä tuulikaappiin. Tulevaisuudessa meillä on ajatuksena asentaa eteisen puolelle liukuovikomerot, joissa on peililliset ovet. Tällöin irrallinen peili saattaa muuttua tarpeettomaksi ja ennakoivasti asensimme peilin kiinnitysruuvin sellaiseen korkeuteen, että siihen sujahtaa tulevaisuudessa luonnollisesti vaikka sisustustaulu. Ei turhia reikiä uusiin seiniin! :D

eteinen tuulikaappi istuin säilytys kaluste


Remontti vei paljon aikaa ja toki rahaakin. Olemme kuitenkin todella tyytyväisiä lopputulokseen ja onhan muutos huima, vaikka itse sanonkin. Käytettävyyden paraneminen oli päämäärä ja miellyttävä ulkonäkö on plussaa.

Aikaisemmat remonttipostaukset:

Makuuhuoneen remontti
Huoneiston stailaus myyntiä varten
Vaatehuone
Työhuoneen remontti
Säilytysjärjestelmän suunnittelua

Muistathan, että voit seurata SapiDesignin tekemisiä myös somen puolella:Please, follow SapiDesign in Twitter (in English):

Kommentit

 1. Mekin ajateltiin nyt kun on kerrankin aikaa, tehdä myös lattialämmitys eteiseen ja suihkuun. Harjateräkset ja betonit jo tilattu, toivon mukaan päästään aloittaa kohta. Miten pitkään meni lattiapinnalla kuivuessa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Me valettiin vanhan betonilattian päälle muutaman sentin kerros saneerauskaapelia (lattialämmitys) peittämään; muistaakseni remppamies sanoi, että vuorokaudessa on kävelykuiva, mutta koska meillä ei ollut kiire, niin annettiin rauhassa kuivua muutama vuorokausi.
   Kuivumiseen vaikuttaa pitkälti se valun paksuus ja olosuhteet (lämpötila ja ilmankosteus). Taidatte olla ihan uutta pintaa tekemässä, kun harjateräksetkin laitatte? Tsemppiä remppailuun ja hyvää pääsiäistä! :)

   Poista
 2. Meilläkin menossa vierasrakennuksen lämmöneristys. Lämmityspatterit toimivat rakennuksessa kyllä hyvin, mutta ovi sekä ikkunat vuotavat. Todella valoisan näköinen tuulikaappi, hyvältä näyttää! https://hls.fi/palvelut/patteriverkoston-perussaato

  VastaaPoista

Lähetä kommentti