Kuusenalusmaton tuunaaminen

Christmas Tree carpet SapiDesign
Täytyy vielä palata hetkeksi jouluun. Meillä koristeet ja kuusi heivattiin vasta Nuutin -päivänä. 
Minulla oli jo viime vuonna tarkoitus korjata ja tuunata kuusenalusmatto, joka on ollut meillä siitä lähtien, kun muutimme nykyiseen taloomme eli noin seitsemän vuotta sitten. Ostin maton ensimmäiseksi jouluksi uuteen kotiin paikallisesta marketista. Viime vuonna jo mietin maton roskiin heittämistä, koska pinta oli niin kulunut ja koristeet repsottivat. Tulin kuitenkin toisiin ajatuksiin ja ajattelin, että en ehkä raaskikaan luopua matosta muistojen vuoksi ja miksi en tekisi ekotekoa ja uudistaisi mattoa sen verran, että se palvelisi vielä muutaman vuoden ainakin. 

original old Christmas Tree carpet
Alkuperäinen kuusenalusmatto.


original old Christmas Tree carpet with tired surface and decoration
Pinta oli kulunut ja alkuperäinen ommel alkoi menettää ryhtiään.

Ensin ajattelin neulahuovuttaa vanhojen kuvioiden paikalle lumihiutaleet. Totesin kuitenkin, että työssä kuluu useampi ilta ja ajattelin päästä helpommalla; purin vanhan, ommellun reunan ja ompelin tilalle paksummalla villalangalla uuden. Käänsin maton tässä vaiheessa ylösalaisin, jotta nukkaantunut pinta jäisi lattiaa vasten. Virkkasin ompelemaani reunaan vielä ketjusilmukoilla yhden kierroksen ja reuna tuntuikin heti kestävämmälle ja jämäkämmälle alkuperäiseen verrattuna. 


stitched border Christmas Tree carpet SapiDesign
Virkkasin ketjusilmukkakieroksen käsin ompelemaani reunaan.

Purin maton alkuperäiset, ommellut, lumihiutaleet ja stanssasin tilalle askarteluhuovasta jouluaiheiset kuviot kuvioleikkurilla

Kuvioiden tuli olla mahdollisimman selkeitä, jotta huopa leikkautuisi hyvin.

Kokeilin erilaisia jouluaiheisia kuvioita, ja testatessa minulle kävi pian selväksi, että kuvioiden tuli olla melkoisen yksinkertaisia muodoiltaan. Askarteluhuovassa on niin pitkät kuidut, että ohuet ja monimutkaiset kuviot, esimerkiksi lumihiutaleet, eivät irtoa kunnolla, ja kuvion irroittaminen on haastavaa ja lopputulos on epäsiisti. 

tuning repairing stuff Christmas Tree carpet SapiDesign
Tuunaustarvikkeet: villalankaa ja stanssattuja kuvioita huovasta.


Peura -stanssilla sain useamman kerran pyöritellä leikkurin telojen läpi, että sarvet leikkautuivat siististi. Sydän -kuvion kanssa ei ollut mitään ongelmia.
Ompelin leikatut huopakuviot käsin kiinni ns. kalastajalangalla.

attachment Christmas Tree carpet sapiDesign
Huopakuvioiden kiinnitykseen sopivin oli tässä tapauksessa ns. kalastajalanka.

Kokemattomana ompelin kuviot alkuun ihan ompelukoneeseen tarkoitetulla langalla, koska halusin kuvion kiinnityskohtien olevan mahdollisimman huomaamattomat. Ompelukonelanka on kuitenkin niin luja ja niin ohut yhtäaikaa, että pistoja päätellessä lanka pureutui maton huokosten kuitujen läpi ja kuvio irtosi. Tarvitsin siis paksumpaa ompelulankaa kuvioiden kiinnittämiseen, jotta ompeluun käytetty lanka ei pureutuisi kuitujen läpi.
Lopputulos oli ihan hauska - tekeminen oli sopivan rentoa ja sain sen mielihyvän tekemisen ilosta. Kelpaa vielä useammaksi vuodeksi meidän joulukuusen alle. 👌

tuning repairing finished ready Christmas Tree carpet SapiDesign
Tuunauksen lopputulos.before repairing tuning Christmas Tree carpet
Ennen
after repairing tuning Christmas Tree carpet SapiDesign
Jälkeen


Kommentit