Sizzix Big Shot -stanssauslaite

Sizzix Big Shot stanssaus askartelu SapiDesign
Sizzix Big Shot -stanssauslaite.
Ajattelin postata laitteesta, jonka sain joululahjaksi mieheltäni ja jonka myötä askarteluni nousi ihan uudelle tasolle. 👌😁

Kyseessä on Sizzixin Big Shot -stanssauslaite, jolla on mahdollista leikata erilaisia kuvioita paperista stanssien avulla. Tämä ei ole mikään mainos eikä kaupallinen yhteistyö, mutta kuvissa merkki näkyy kuitenkin, joten sama kirjoittaa aiheesta niiden oikeilla nimillä sen kummempia kiertelemättä.

Tähän nimenomaiseen stanssauslaitteeseen tutustuin ystäväni luona jo monta vuotta sitten ja haaveissa oli, että joskus minäkin hommaan samanlaisen. Stanssauslaitteita on olemassa markkinoilla useita eri merkkejä ja malleja sekä hiukan erilaisella periaatteella toimivia kuin tämä, jota esittelen.
Tämä laite on mekaaninen, mutta maailmalla myydään jo tietokonepohjaisia/automatisoituja leikkureita, joissa esimerkiksi piirroksen pohjalta voidaan leikata paperista haluttu kuvio yms. Askartelu on melkoinen bisnes esimerkiksi Britanniassa, jossa on tietysti Suomea isommat markkinatkin. Suomessa verkkokaupat ovat hyvin varusteltuja leikkureiden ja stanssien suhteen. Kivijalkaliikkeillä Suomessa on suhteessa suppea valikoima.

Mielestäni täällä kotimaassa askartelu mielletään usein vain lasten puuhaksi, Britanniassa aikuiset ja varsinkin naiset saattavat tienata rahaa askartelemalla ja bloggaamalla tuotoksistaan. Askarteluun liittyen markkinoilla on valtavasti tuotteita joihin tutustua ja erilaiset tekniikat luovat lisää tarpeita, joiden myötä lanseerataan jatkuvasti uusia tuotteita askartelijoiden käyttöön. Stanssaustekniikka on vain pisara meressä.

Sizzix Big Shot stanssaus askartelu multipurpose platform SapiDesign
Stanssi (perhonen) asetellaan paperin kanssa kirkkaiden muovilevyjen väliin ja rullataan multipurpose-levyn päällä laitteen läpi.

Laitteen ideana on, että stanssi (tässä esimerkissä metallinen perhonen) laitetaan kahden kirkkaan muovilevyn väliin paperin kanssa. Ja sille tarkoitetulla alustalla (multipurpose platform) kierretään levyt (stanssi ja paperi paikoillaan) laitteen läpi kahvasta pyörittämällä, jolloin koneen sisällä oleva rulla painaa stanssia paperia vasten ja kuvio leikkautuu paperiin/ paperista.

stanssaus askartelu paperi
Perhosstanssilla leikattu kuvio valkoisesta paperista.

Stanssit ovat metallisia ja leikkaavat paperin lisäksi mm. kartonkia, askarteluhuopaa ja kangasta. Esimerkin perhoskuvion leikkaaminen olisi haasteellista askarteluveitsellä. Tällä tavalla saa helposti aikaan näyttävää ja kaunista, joskin kuviot eli stanssit ovat jonkun toisen suunnittelemia. Jokainen tekijä voi kuitenkin vaikuttaa paperin laatuun ja väriin itse ja jokaisella on oma tyylinsä tehdä esimerkiksi kortteja. Näin tuotokset ovat persoonallisia, vaikka välineet tekemiseen olisivatkin samanlaiset.

Alla muutama esimerkki kokeiluistani :


joulukortti stanssaus lumiukko SapiDesign
Joulukortti. Lumiukkokuvio on leikattu stanssilla korttipohjaan ja taustalle liimattu vaaleansininen paperi.

lahjarasia stanssattu tapetti SapiDesign
Pieni lahjarasia, jonka osaset leikattu stanssilla ja koottu 
yhteen liimaamalla. Materiaalina tapetinpala.

onnittelu syntymäpäiväkortti stanssattu SapiDesign
Onnittelukortti. Samalla stanssilla on leikattu sama kuvio kolme kertaa eri 
värisistä papereista. Mieleinen kuvio on muodostettu erivärisistä osista liimaamalla. 


Linkkejä tekniikalla tehtyihin tuotoksiin:

Tammikuun 2019 kortit
Joulukortit 2018
Stanssatut ja kohokuvioidut onnittelukortit

Kommentit

  1. Kiitos kivasta postauksesta, sain tästä askarteluideoita joulukortteihin! Todella hauska tuo stanssauslaite. Olenkin muovileyjä käyttänyt askartelussa muuten, mutta en tuossa tarkoituksessa.

    VastaaPoista
  2. Hei! Kiva, että olet saanut ideoita :) Mukavia askarteluhetkiä!

    VastaaPoista

Lähetä kommentti