Raportointia Kylän pienistä Joulumyyjäisistä

joulumyyjäiset myyntipöytä myyjäiset joulu SapiDesignLupasin raportoida vuoden 2017 joulumyyjäisistä ja aikomukseni oli julkaista tämä teksti viime vuoden puolella. Joulukiireiden jalkoihinhan se sitten jäi ja alkuvuosi ei mennyt ihan suunnitelmien mukaan. Kaikki toiminta suorastaan pysähtyi, mutta laitan asiat rullaamaan voinnin ja jaksamisen mukaan. Siksi tämänkin postauksen julkaisu on vain viivästynyt ja roikkunut viimeistelemättömänä, mutta ajattelen, että parempi myöhään kun ei milloinkaan. Ja onneksi ollaan vielä tammikuussa.

Ensinnäkin myyjäiset menivät myynnillisesti hyvin, tulos ja myyjäisten suosio yllättivät minut täysin ja antoivat positiivista nostetta omalle tekemiselle, ajatuksille, kehitystyölle. Jotain tuli tehtyä oikein. Ei sillä, etteikö aina olisi parannettavaa, mutta tämä oli minulle riittävä näyttö siitä, että tästä on hyvä alkaa kehittymään ja saada aikaan vieläkin toimivampaa kokonaisuutta.

Joulumyyjäisiin ei koskaan valmistaudu liian aikaisessa vaiheessa. Tänä vuonna aloitin valmistautumaan oikein ajan kanssa (lue: jätin muita velvoitteita vähemmälle) lokakuussa, mutta sekin tuntui olevan liian vähän työmäärään nähden. Edellisistä myyjäisistä jäi onneksi myytäviä tuotteita. Valmistin avaimenperiä ja lisää riippuvia lumiukkoja. Lisäksi neulahuovutin joitakin uniikkeja tonttuja, lumiukkoja ja joulupukinkin.

Vuoden 2016 myyjäisistä tuli selkeästi sellainen kokemus, että ihmiset haluavat koristeiden sijaan ostaa ennen kaikkea käyttötavaroita. Siispä pyrin vastaamaan siihen tarpeeseen avaimenperillä, vaikka koristeiksi tarkoitetut tuotteetkin kiinnostivat ja osa ostikin, mutta suurin osa ei ollut valmiita satsaamaan. Yksi ajatus, joka tuli vallan toisesta viisaasta päästä kuin omasta: ihmiset eivät välttämättä osta sellaisia koriste-esineitä, joita voi käyttää vain jouluna. Ehkä ajattomuus tuotteessa voisi olla yksi ominaisuus, joka ei rajaisi niin voimakkaasti ostajia. Esimerkiksi pastellimaalaukset voisivat olla talvimaisemia; näin sen käyttö ei rajautuisi vain joulunaikaan.

Myyjäisten järjestelyä

Myyjäiset siis järjestettiin Vanulan seurantalolla Hiltulanlahdessa nimellä Kylän pienet Joulumyyjäiset. Esillä oli paikallisia tai lähiympäristöstä kädentaitajia myymässä tuotteitaan. Myyjäisillä on muutaman hengen ydinryhmä, joka vastaa järjestelyistä; paikan hankinnasta ja käytännön järjestelyistä mm. myyntipöytien asettelu tilaan. Osallistuvien myyjien, kuten minun, tehtäväksi jäi valmistaa myytävät tuotteet, keksiä omalle puodilleni nimi, valmistaa kyltti ja hommata pöytäliinat ja valaistus omaan "shoppiini". Tosin siitäkin saimme ohjeistuksen yhtenäisen ilmeen takaamiseksi. Myyntipöytiä, jotka olivat valmiksi aseteltu paikoilleen ja "koristeltu" heinäseipäin koristevaloja varten, sai kukin myyjä tulla ensimmäisen tapahtumapäivän aamuna järjestelemään. Tuotteita esiteltiin jo etukäteen myyjäisten omalla fb -sivulla ja blogissa ennen tapahtumaa.

Tuotteiden esillelaitto ja hinnoittelu

Harjoittelin myyntipöydän asettelua tuotteiden kanssa jo kotona, sillä kokemuksesta tiedän, että aika menee sukkelaan myyntipöydän järjestelyssä. Onnekseni tein niin, sillä vaikka minulla oli selvät sävelet paikalle mennessäni myyntipöydän suhteen, niin käytännössä tuli muuttuvia tekijöitä, jotka hidastivat toimintaa. Aikaa ei jäänytkään liikaa ylimääräistä, joten etukäteen suunnitteleminen oli tarpeen.

myyntipöytä esillelaitto somistaminen koristevalot SapiDesign
Myyntipöydän valaisun suunnittelua ja tuotteiden esillepanon pohtimista.

koristevalot myyntipöytä esillelaitto somistus SapiDesign
Koristevalojen valaisutehon testaamista.

Koska minulla oli paljon uniikkeja töitä valikoimassani, yritin tehdä hinnoittelustani mahdollisimman helpon ja selkeän. Ajattelin, että hinnoitteluni menisi sekavaksi, jos joka tuotteen kohdalla olisi hinta erikseen. Ihmisillä on kuitenkin tapana hypistellä tuotteita ja aina tuote ei löydä sitä alkuperäistä paikkaansa katselun päätyttyä, joten ajattelin välttyväni sekaannuksilta tekemällä erillisen hinnaston, johon luetteloin tuotteet. Merkitsin tuotteet kirjaimin sekä numeroin tekemääni hinnastoon ja vastaavat merkinnät myyntipöydälle, oikean tuotteen kohdalle, jotta asiakkaan olisi ollut helppoa tarkistaa katselemansa tuotteen tiedot.

Piensarjat eli mm. riippuvat lumiukot, sydämet ja avaimenperät merkitsin numeroin ja uniikit työt, kuten tonttufiguurit, kirjaimin. Uniikit tonttufiguurit hinnoittelin sen mukaan, miten paljon materiaalia eli villaa ja aikaa niihin kului. Aina koko ei kerro koko totuutta siitä, kuinka paljon aikaa työ vie. Myös tuotteen yksityiskohtaisuus, kuten esimerkiksi kasvojen tekeminen, vie paljon aikaa.

hinnasto SapiDesign
Hinnastossa kunkin numeron/kirjaimen kohdalla oli hinta.... 
myyntipöytä tuotteet merkintä SapiDesign
...ja vastaava kirjain/numero tuotteen kohdalla myyntipöydällä.
Käytännössä ajatukseni hinnoittelun helppolukuisuudesta osoittautui vääräksi, sillä usein ihmiset erehtyivät luulemaan, että numeroin merkityt tuotteet olivat euromerkintöjä. Tähän saattoi johtaa se, että useimmat eli varmasti kaikki muut myyjät tapahtumassa olivat merkinneet tuotteisiinsa suoraan hinnat tuotteiden kohdalle ja uskoakseni suurin osa asiakkaista oletti, että kaikki myyjät ovat tehneet niin. Jälkikäteen ajateltuna olisi ollut fiksumpaa merkitä pelkästään kirjaimin, näin erehdyksiltä olisi vältytty suoraan. Ensi kerralle tosin on selkeämpiä ratkaisuja tiedossa esimerkiksi tuotteiden asettelun suhteen, joten tästä ei missään nimessä tule kynnyskysymystä. Hyvää kokemusta vain!

hinnoittelu selkeys hinta numerointi SapiDesign
Tätä avaimenperien numeromerkintää erehdyttiin pitämään hintana.

Toinen, mitä käytännössä huomasin: tuotteiden menekki suhteessa tuotteiden esillelaittoon. Avaimenperissä sen huomasi erityisesti. Oranssi kettu erotettiin todella helposti valkoista taustaa vasten. Valkea jääkarhu jäi hieman varjoon taustan samanlaisen värin vuoksi. Tällä oli kokemukseni mukaan yllättävän paljon merkitystä, vaikka tuotteita pääsi katsomaan lähietäisyydeltä niin ensivaikutelma esillepanon kautta sai ostajat haluamaan vain kettua.
Tietysti on vielä olemassa se mahdollisuus, että kettu oli avaimenperän hahmoista onnistunein suhteessa jääkarhuun tai suteen ja asia selittyy osin myös sen perusteella.

avaimenperät kettu susi jääkarhu tausta
Oranssi väri erottui parhaiten valkoista taustaa vasten.
Myyntipöydän kerrostaminen olisi myös ollut tarpeen esimerkiksi tonttuhahmojen ja lumiukkofiguurien kannalta. Avaimenperät, riippuvat lumiukot ja sydämet olivat noin suurinpiirtein katseen korkeudella, kun taas uniikit tonttufiguurit ja lumiukot luonnollisen katselukorkeuden alapuolella eli pöydällä, mikä saattoi vaikuttaa niiden huomiointiin. Pieni ala on haasteellinen ja liian suuret erot kerrosten välillä helposti jättävät ensisilmäyksellä pois havainnoinnista sen, mikä ei ulotu siihen samaan ensisilmäykseen.

Tämä on sellaista pohdintaa, mikä ei tietenkään ole aukoton, mutta visuaalista alaa opiskelleena myös näitä asioita tulee mietittyä. Tälläisten myyjäisten luonnehan on, että pöytien ääreen pysähdytään tarkastelemaan kaikkea pitkäksi aikaa ja usein pöydät pursuavat aarteita, joita bongailla. Silti kaikkea ei pysty omaksumaan, vaikka aikaa olisikin katsella. Mieleenpainuvimmat näkymät jäävät päälimmäisiksi mieleen ja siihen kategoriaan pääsee miettimällä esillepanoa, visuaalisuutta, selkeyttä. Osaako siis esitellä tuotteet haluttavalla tavalla, joka saa asiakkaan ostamaan?

asettelu esillelaitto havainnointi SapiDesign
Mitä kaikkea sinä huomaat ensisilmäyksellä?
Pastellimaalaukset, jotka olivat kehyksissä lasilla varustettuna, heijastivat ympäristöä ja jäivät ehkä osittain taka-alalle juurikin tämän heijastavuuden vuoksi. Useampi henkilö kysyikin olivatko ne myytävänä. Se, että asettelin osan kehyksistä pitkälleen pöydälle, kuvapuoli ylöspäin, vaikutti töistä kiinnostumiseen. Tällä tavalla aseteltuna lasin heijastusominaisuus (sekoittuminen ympäristöön) ei häirinnyt maalausten mieltämistä ostettaviksi tuotteiksi.

Olen opiskellut visuaalista ilmaisua, tilasuunnittelua ja työskennellyt jonkin verran myymäläsuunnittelun parissa ja ollut ennen kaikkea myyjänä, jolloin olen myös joutunut miettimään kaikkea havainnointiin liittyvää esimerkiksi hyllyttäessäni tavaroita.
Ei näy olevan siis väliä, oli tuotteet aseteltava neliön alalle tai useammalle, etteikö asettelulla, väreillä, jaottelulla jne. olisi väliä. Hallitulla kokonaisuudella on siis todella paljon merkitystä.

Tuotteiden kehittelyä

Tuotteista tuli myyjäisten aikana kaikenlaista palautetta, jonka avulla on hyvä kehittää omaa toimintaa ja tuotteitakin. Eniten lämmittivät tietysti ilahtuneet ilmeet ja kehut. Se, että ihminen alkaa spontaanisti hymyillä sen tuotteen äärellä, jota olet koko sydämestäsi tehnyt, on isoin kiitos, mitä voi saada. Tietysti sen ostotapahtuman lisäksi :D.

Yksi mainitseminen arvoinen asia, joka tuli myyjäisissä esille tuotteiden suhteen: ne ovat 100% villaa. Niiden sisään ei ole rakennettu mitään runkoja (paitsi joulukuuset). Tietysti esimerkiksi lumiukkojen silmät ja nenät ovat helmiä.
Runkoja en käytä sen vuoksi, että neulat katkeavat muutenkin helposti ja rungot vain pahentavat tilannetta. Villasta saa kyllä tiiviin ja jämäkän rakenteen työstämällä sitä neulalla tarpeeksi pitkään. Jopa niin tiiviin, että ne neulat katkeavat. Rungottomuus mahdollistaa myös sen, että työ säilyy joustavana ja mukautuvana, mikä helpottaa työskentelyä hahmojen parissa kaikissa työvaiheissa.

Paljon tuli myös epäilyjä avaimenperien suhteen, kuinka ne käytössä kestäisivät. Se on varmasti totta, että ikuisuustakuuta niille ei voi antaa, niin kuin ei millekään muullekaan tuotteelle maailmassa. Tuote on villaa ja huovutettu ja toki se ei ole ihan yhtä kestävä vaikkapa puuhun verrattuna. Mutta puuhun verrattuna tuote on taas kevyempi ja joustavampi, mukautuvampi esimerkiksi taskussa, laukussa jne. Otin omaan testikäyttöön yhden susihukan ja hankauksenkesto on ollut ihan positiivinen yllätys. Tosin minun tapani on säilyttää avaimia käsilaukun sivutaskussa, mutta useasti päivässä otan niitä pois sieltä ja laitan takaisin. Ainoa, mihin tällä hetkellä tunnen tarvetta kiinnittää huomiota, on metallisen ketjun kiinnitystapa villaosaan. Villa antaa siinä kohtaa helposti periksi.

Kiitos, jos jaksoit lukea loppuun ja hyvää alkanutta vuotta 2018!

Kommentit