Työhuoneen remontti

musta black kiiltävä gloss kattovalaisin ceiling lamp

Postailen vähän vanhemmasta, parin vuoden takaisesta, projektista eli työ- ja vierashuoneen remontista. Tämä huone on kaiken remontti-innostuksen(?) alku ja juuri.

Kaikki alkoi siitä, kun luonamme vieraili tuttavapariskunta lapsineen. Perheen mies tekee työkseen remontteja ja hänen kanssaan tuli puhetta siitä kuinka kylpyhuoneen viereinen makuuhuone oli edellisellä asukkaalla ollut saunan vilvoittelutilana käytössä (kylpyhuoneen yhteydessä on sauna). Lattiamateriaalina oli tuolloin(kin) laminaatti ja laminaatin saumat olivat hieman eläneet tällaisen käytön (kosteuden) johdosta. Tuttavaperheen mies kehotti meitä purkamaan lattian ja tarkistamaan ettei mitään kosteutta olisi päässyt muodostumaan laminaatin ja betonivalun väliin.

ruskea brown maalattu seinä tiili betoni
Huoneesta on poistettu laminaatti ja kiintokalusteet.

No, tuumasta toimeen. Onneksi mitään dramaattista ei löytynyt, mutta ajattelimme mieheni kanssa, ettemme tyydy pelkästään lattian vaihtoon, vaan nyt olisi hyvä sauma remontoida meidän makuun ja käyttötarkoitukseen sopiva tila. Halusimme tehdä huoneesta ns. työhuoneen, joka toimisi samalla vierashuoneena.

Minulla itselläni aikaisempaa kokemusta oli vain tapetoinnista, mutta mieheni oli remontoinut tuttavien avulla asunnon, josta muutimme pikaisella aikataululla tähän taloon, jossa nyt asumme. Lisäksi saimme opastusta tältä tuttavaperheen mieheltä remontoinnin suhteen ja lopulta hän ammattilaisena osallistui itsekin sellaisiin työvaiheisiin, jossa tarvittiinn oikeasti ammattitaitoa ja kokemusta.
työpiirustus pohjapiirustus kiintokalusteet
Remontti lähti käyntiin lattian purkamisen jälkeen ihan siitä, että tyhjensimme huoneen kiintokalusteista lähtien. Yllä oleva kuva on pohjapiirros (ei mittakaavassa) huoneen alkuperäisestä järjestyksestä. A) -merkityt vaatekomerot, varsinkin alempi) blokkasi nuolen suunnasta tulevan lämmön saunasta ja leivinuunista. Vaatekomeroiden takana on tiiliseinä, joka suorastaan imee lämpöä itseensä ja sitä kautta luovutti lämpöä vaatekomeroiden sisään. Aina vaatekaapin ovia aukaistessa komeroiden sisältä pölähti varsinainen lämpöaalto kasvoille. Tämä sai ajattelemaan sitä, kuinka esimerkiksi leivinuunista tuleva lämpö varastoituu turhaan komeron sisään eikä vapaudu huoneen hyväksi. Huoneessa oli muutenkin pienen pieni lämpöpatteri ikkunan alla, joka lähinnä lämmitti vain ilmaa ja talvella laminaattilattia oli aina armottoman kylmä jalkojen alla. Siksipä aloimme miettiä vaihtoehtoisia lämmitysmuotoja huoneeseen.

Rhinoceros 3D mallinnus renderöinti visualisointi
Huoneen uuden ilmeen luonnostelua 3D -ohjelmalla.

3d visulaisointi renderöinti mallinnus Rhinoceros
Alunperin ikkunan alle suunniteltu työpiste siirtyi vastakkaiselle seinälle tilan ahtauden vuoksi.

Huoneen alakatto eli puupaneelikatto purettiin, koska remonttimiehemme suosituksesta emme lähteneet maalaamaan kattoa, vaan vaihdoimme siihen uuden mdf -kattopaneelin. Maalaaminen olisi jouduttu tekemään useampaan kertaan ja toisekseen puu oli elänyt sen verran, että valkoinen maali olisi korostanut ikävästi kaikkia rakoja paneeleiden saumoissa, joita olisi joutunut paikkailemaan akryylimassalla. Aivan sama oli siis ostaa uutta, mieleistä kattopaneelia ja kiinnittää ne alakaton koolauksiin. 
Onneksi päädyimme siihen ratkaisuun, sillä kattopaneeleita purkaessa saimme hiiren ulosteita niskaamme. Hiiret siis olivat päässeet kulkemaan kattopaneelin päällä ja höyrysulun välissä, sillä höyrynsulkumuovi oli täynnä reikiä sähköasennussuojaputkien läpivientien vuoksi. Höyrynsulkumuovi oli siis muuten paikallaan, mutta muutostöitä tehdessä esim. sähköjen suhteen höyrynsulkumuovin reikiä ei oltu viitsitty paikata... Onneksi siis purimme huoneen alkutekijöihinsä alakaton suhteen. Loppui hiirien juoksut ja höyrynsulkukin toimii (tosin vain remontoitujen huoneiden osalta) niin kuin sen pitääkin ahkeran teippauksen myötä. Tämä sama ongelma höyrynsulkumuovissa toistui mm. makuuhuoneessa sekä sen yhteydessä olevassa vaatehuoneessa, joista postasin aiemmin.

Tämän tiedon myötä tulemme siis aina tulevaisuudessakin purkamaan kaikista remontoitavista tiloista alakaton, jotta saamme höyrynsulun paikattua. Höyrynsulkumuovi olisi tietysti mahdollista paikkailla myös yläpuolelta käsin eli välikatosta, mutta siellä taas on villaa eristeenä, joten helpoimmalla pääsemme tekemällä paikkaukset ns. tila kerrallaan.


tapetti laminaatti kattopaneeli tiiliseinä
Vaatekomeroiden takaa paljastui tiiliseinä.

Kattopaneelivalintamme oli valkoinen mdf -paneeli, jossa on hentoinen, harmaa puunsyyprintti kalvon pinnassa. Mdf -paneeli sopii hyvin kuivaan sisätilaan, jossa ei ole suuria lämpötilan vaihteluita, joten se oli helppo valinta meille.

Seinäpinnat olivat maalattua kipsilevyä ja meidän tekemien sähkömuutostöiden vuoksi osa kipsilevyistä jouduttiin purkamaan. Vaatekomeroiden takaa paljastui paljas tiiliseinä. Emme halunneet säilyttää tiiliseinää, koska se ei ollut erityisen kaunis ja sitä oli muutenkin jo olohuoneen puolella. Niinpä se tasoitettiin seinätasoitteella tasaiseksi ja maalattiin.

Sähkötöiden osalta jouduimme tekemään selvitystyötä ja meillä kävi alan ammattilainen tutkimassa sähköpiirustuksia ja toteamassa niiden paikkansapitävyyttä. No, eiväthän ne tietenkään pitäneet paikkaansa. Kaikki kytkennät selviteltiin pääosin sulaketaulun avulla. Yksi sulake pois kerrallaan ja sisälle testaamaan mikä sähkölaite tai pistoke ei toimi. Helppoa, vai mitä?
No, meidänkään toimesta ei ole mitään piirustuksia tehty, eikä edes merkintöjä olemassa oleviin, mutta kaikkea pyrimme järkevöittämään ja selkeyttämään, että logiikallakin pärjää meidän jälkeemme, kenen tarvitsee kytkentöjä joskus muutella. Kaikki johdot olivat onneksi suojaputkissa, joten kaapeleiden lisääminen tai poistaminen niiden kautta oli suhteellisen vaivatonta. Ihan oikea sähkömies teki sitten kytkennät. Niihin emme itse kajonneet.

remontti patteri
Huoneessa lämmön lähteenä oli vain pieni lämpöpatteri ikkunan alla.

Laminaatin alla oli siis betonilaatta, jonka pintaan halusimme asentaa sähköllä toimivan lattialämmityskaapelin, joka on siis huoneen lämmitysmuoto leivinuunista tulevan lämmön lisäksi. Poistimme ikkunan alta hönkivän pienen lämpöpatterin ja tilalle tuli lattialämpökaapeli betonilattian pintaan (päälle remonttimies valoi lattialämmitystasoitteen). Tämä sen vuoksi, että lämpöpatteri ei ole niin tehokas, koska se ei lämmitä kuin vain tiettyä aluetta huoneesta. Lattialämpökaapeli jakaa lämmön tasaisemmin koko huoneen alalle lattian kautta. Huonetta eristettiin vielä lisäämällä uretaanivaahtoa betonilaattaan (seinän viereen) tehtyyn uraan, joka piikattiin käsin.

laminaatti lattia matto
Lattian pintamateriaaliksi valikoitui laminaatti sen lämmönjohtavuuden vuoksi.

Kun mietimme itse lämmityskaapelin päälle tulevaa lattiapintamateriaalia niin juuri lattialämmön vuoksi päädyimme laminaattiin sillä se läpäisee/johtaa(?) parhaiten lämpöä, jopa parkettiin verrattuna. Lisäksi parkettiin verrattuna se kestää jonkin verran enemmän kosteutta, mikäli joskus kävisi niin, että tulee asteltua kylpyhuoneesta suoraan tähän ko. huoneeseen. Mutta kuten jo alussa tuli todettua, niin jatkuvaa kosteudelle altistamista laminaatti ei ole tarkoitettu kestämään.

termosaatti lattialämpö katkaisija valo
Termostaatti sulautui hyvin valokatkaisijan viereen. 

Lämpötila laminaatissa ei saisi nousta yli 27℃. Tätä valvomaan, varsinkin mieheni, löysi lattialämmitystä säätelevän termostaatin, johon pystyy asettamaan lämmityksen ylä- ja alarajan. Termostaatin voi ohjelmoida lämmittämään eri tavalla eri vuorokauden aikoina, tai kun olemme matkoilla jne. Termostaatissa on kosketusnäyttö ja kaikki ohjaus tapahtuu sen kautta. Lisäksi termostaatti kerää tietoa siitä, kuinka paljon lämmitys on vienyt sähköä päivässä, viikossa tai kuukaudessa. Kyllähän sähkönkulutus aina kiinnostaa, varsinkin omakotitalossa asuvia.

Eco tapetti valokatkaisija harmaa vihreä
Tapetti on ECO -merkin mallistosta.

Lopputulos oli mielestämme onnistunut ja varsinkin tapetti on yksi sellainen, johon ihastun aina uudelleen ja uudelleen. Kaikki suunniteltiin ihan viimeisen päälle pienintä yksityiskohtaa myöten; mm. valokatkaisimen väri tapettiseinällä jne.
Varsinainen pintamateriaalien valinta lähti tapetista, jonka valinnan jälkeen siihen etsittiin sopiva laminaatti ja jotka yhdessä määräsivät sitten sen millainen kattokuosi ja millaiset maalisävyt niihin sitten sointuivat. Tehosteeksi uskallettiin valita mustia kalusteita, vaikka muuten vieroksun kaikkea mustaa ja tummaa, koska sisätilat tässä talossa ovat hyvin pimeitä ja hämäriä luonnostaan. Ikkunapokien maalaaminen valkoiseksi (alkuperäinen väri ruskea) raikasti huoneen ilmettä huomattavasti, vaikka kokonaisuutta ajatellen kyse on hyvin pienessä roolissa olevasta tekijästä.

toisto tekstuuri rytmi tapettu tyyny
Tyynystä ja tapetista löytyy samanhenkistä tekstuuria.

Ihan samanlaisella intohimolla ja panostuksella ei enää jaksanut kahta muuta makuuhuonetta suunnitella ja remontoida, mutta kivat niistäkin tulivat. Se kolmas -vielä teille esittelemätön makkari, on vähän keskeneräinen, tosin vain sisustamisen suhteen. Kunhan minusta tuntuu siltä, että se on esittelykunnossa, niin laitan postausta tulemaan.

vierashuone työhuone valaisin
Työhuone toimii tarvittaessa vierashuoneenakin.
Tämä huone on minun ensirakkauteni remontointia kohtaan. 😍 Ihan samanlaista huumaa ei ole syntynyt muiden huoneiden remontoimisen myötä. Teemme kuitenkin suurimman osan itse, usein kaikki vapaa-aika on mennyt remontointiin ja siihen päälle on täytynyt muuten ylläpitää taloa. Välillä on iskenyt suoranainen väsymys - onneksi voimme kuitenkin edetä omaan tahtiimme kaiken suhteen ja olemme todella saaneet, yhteisymmärryksessä, sellaista jälkeä aikaan, joka miellyttää ja saa viihtymään kotona.💚

irtokaluste työpiste Ikea
Tiiliseinään varautunut lämpö pääsee vapautumaan huoneeseen.


liukuovi komero peili heijastus
Liukuovikomerot säästävät tilaa, koska ovet liukuvat kalusteen sisään.

toimisto tarvike kaappi
Kaappi toimistotarvikkeille.


Kommentit