(Viher)piiperrystä

tervetuloa kukka
Tervetulotoivotus oven suussa.


Olen muutaman kuukauden ajan kasvatellut hyötykasvien taimia sisällä: tomaatti, basilika, chili ja talvikurpitsa. Taimia oli maltillisemmin verrattuna esim. ensimmäiseen vuoteen, jolloin innostus oli valtavaa ja talo pursusi erilaisia taimia. Nykyisin palkkatyöt ovat osuneet kesäkuukausille, niin kuin nytkin, ja aikaa ei ole niin paljoa, että voisi keskittyä pelkästään kasvimaan laittamiseen, joten kasvattamieni lajikkeiden määrä on järkevöitynyt eli pienentynyt. Kasvimaalla on jo peruna istutettu, samoin kurpitsat. Enää puuttuu sipuli ja kaikkein haasteellisin lajike, jota en vielä koskaan ole saanut onnistumaan eli tomaatit.


basilika kurpitsa peruna chili
Kurpitsaa (ylh.vas.), perunaa, basilikaa ja chiliä.
Tänä vuonna ajattelin etsiä tomaattia varten aurinkoisimman paikan pihaltamme, sopivalta seinustalta.
Ihan alkuaikoina tänne muutettuamme nikkaroin talon mukana tulleista rakennustarvikkeiden jäämistä pari puista kasvilaatikkoa. Laatikon pohjat olivat valmiita löytöjä ja niiden ympärille sahasin löytämistäni ulkovuorauspaneeleista (maalattuja) sopivan mittaisia kappaleita ja kyhäsin laatikot kasaan. Ei kovin nättiä, mutta kierrätystä ja käytännössä ilmaista. Naulatkin löytyivät edellisen asukkaan jäljiltä.


laatikot kasvi nikkarointi
Nikkaroin laatikoita kaksi kappaletta.
Kyhäelmiäni hyödyntäen ajattelin rakentaa tomaateille kasvupaikan ja päätin tehdä laatikoihin sopivat kehikot tomaatteja varten. Löysin puuliiteristä edellisen asukkaan jäljiltä puupuhdasta mattolistaa ja lautaa. Puupuhdasta siksi, että hyötykasvien kanssa käytettävät materiaalit tulisivat olla mahdollisimman luonnonmukaisia. Kasvilavoja tai -kehikoita ei saisi mennä millä tahansa aineella käsittelemään(maalit, petsit, öljyt,vahat). Oikeastaan Suomen tunnetuimmilla maaliyhtiöillä ei ole tarjota tuotetta tähän tarkoitukseen.
Tekemissäni laatikoissa on ulkopinnalla maalia, mutta tomaatit kasvavat ylöspäin eivätkä ole kosketuksissa maalipintaan. Lisäksi aion ennen mullan laittamista laittaa suodatinkankaan laatikon pohjalle.
Alkuperäisenä ajatuksenani oli tehdä mattolistasta kehikko (tikapuun mallinen) ja kiinnittää mattolistat löytämääni lautaan kiinni. Tämän koko komeuden olisin kiinnittänyt laatikoiden ulkoreunaan kiinni.
Kokeilin ruuvata mattolistan lautaan, jolloin mattolista tietysti halkesi....olisi täytynyt olla listanauloja tai kiinnittää naulapyssyllä, (mutta hirmuinen homma raahata kompressori naulapyssyä varten!). Sitten keksin kuumaliimaan, mutta sotkemiseksihan se meni.

kuumaliima pora sakset lauta mattolista

Lopulta päädyin sitomaan kehikon osaset juuttinarulla yhteen ja kiilasin kehikon jalat sopivanmittaisella laudankappaleella laatikon laitoihin kiinni. Eli selvisin ilman työkaluja ja ruuvia/nauloja - ainoa mitä käytin oli käsisaha. Lisäksi laatikkoon tulee multakerros ja kehikko makaa seinää vasten, joten eiköhän se aja asiansa.

kiila lauta mattolista juuttinaru
Lopulta sidoin osaset juuttinarulla yhteen ja kiilasin laudan kappaleella jalat laitoihin kiinni.

roikkuu
Ensimmäinen versio roikkui kattorakenteen naulan varassa.
Ensimmäinen versio riippui seinustan kattorakenteesta löytyvästä naulasta, mutta koska meillä tuulee ihan aina niin pelkäsin rakenteen olevan liian liikkuvainen ja taas olisivat herkät tomaatin taimet vaarassa. Varret eivät ole vielä kovin vahvoja, joten katkeamisen vaara on suuri.

kasvi laatikot juuttinaru kiila noja
Kehikot nojaavat seinää vasten (kiilattuna laatikon laidoille).
Katsotaan miten tomaattien käy. Aion tällä viikolla istuttaa tomaatit paikalleen ja sitten toivon aurinkoa ja tomaattiystävällistä säätä. Pitäkäähän peukkuja. Ja jos sinulla on hyviä vinkkejä hyötykasvien kasvattamista varten, niin kommentoi tämän postauksen perään!

pelargonia pinkki hempeä roosa parvekelaatikko
Hempeät pelargonit.


Kommentit