Pyöreä pöytäliina  Sain ottaa keittiöömme ruokapöydän, joka on lähtöisin lapsuudenkodistani. Keittiönpöydän mitoille ja sijoittelulle on ollut rajoitteena leivinuuni ja varsinkin uunin luukun aukeamissuunta. Pyöreä pöytä antaa enemmän tilaa liikkua ja toimia, eikä tila tunnu niin ahtaalle.

pyöreä pöytäliina vallila tilansäästö


Pöytä on koivua ja joskus aikoinaan petsattu vihreäksi. Väri ei suoraansanottuna miellytä ja tarkoitus onkin käsitellä se aikanaan mieleiseksi, mutta ensiapuna käytän sopivan värisiä pöytäliinoja. Pyöreitä pöytäliinoja on rajoitetusti markkinoilla. Yksi edullinen, valkoinen liina, löytyi paikallisesta supermarketista, mutta sitten täytyi jo lähteä katselemaan kankaita sopivan kuosin löytämiseksi.
Sain keväällä syntymäpäivälahjaksi läheisiltä rahaa ompelukoneen ostamista varten ja toki sekin innoitti sitten tekemään itse. En ole vuosiin ommellut, ehkä viimeisimmäksi yläasteella, mutta eiköhän näitä projekteja aina ilmaannu - siitähän ne kauan sitten opitut jutut kertautuu ja ehkä taitoakin karttuu lisää.

Kankaan valinnasta sen verran, että värimaailma oli minulle tietysti se kaikkein oleellisin. Ommellessa huomasin kuitenkin, että myös kankaan laatuun olisi voinut kiinnittää huomiota. Kuosi on tunnetulta tuotemerkiltä kylläkin (ei mikään halpis), mutta kankaan kudos on hyvin isosäikeistä ja näin ollen se liestyy helposti reunoista eli langat lähtevät juoksemaan ja pian kangas olisi ollut kasa lankamyttyä ellen olisi alkanut työstämään sitä. Luulen, että tiheämpi kudoksinen kangas olisi reunoiltaan kestävämpi ilman ompeleitakin eikä liestyisi niin helposti. Kangas ei varmaan olekaan tarkoitettu liinaksi, mutta se kelpaa kyllä meidän tarkoituksiin mainiosti. Pyöreä pöytä tuskin muutenkaan on mikään pitkäaikainen ratkaisu.

pyöreä muoto leikkaus kangas
Kankaan reuna liestyi eli rispaantui hyvin helposti.

Ensimmäiseksi pesin kankaan pyykinpesukoneella, jotta mahdollinen kutistuminen tapahtuu ennen kankaan leikkaamista. Katselin vinkkejä Pinterestistä kuinka pyöreän muodon leikkaaminen kannattaa tehdä.

pyöreä kangas taittelu muoto leikkaus
Kankaan taittelu pyöreän muodon leikkaamista varten.
Taittelin kankaan yllä olevan kuvan mukaisesti ja merkitsin mittanauhan avulla halutun mitan päähän merkin (ympyrän halkaisijan säde). Lopuksi yhdistin tekemäni merkit merkkauskynällä yhteen sopivan mittaisen langan avulla, jota käytin harpin tavoin (kuva alla). Langan toinen pää oli kiinnitettynä nuppineulalla suorakaiteeksi taitellun kankaan nurkkaan (ympyrän keskelle). Mitta ei tietenkään ole absoluuttisen tarkka tällä tavoin, mutta tarpeeksi lähelle käsin tehtynä.

pyöreä pöytäliina mittaus


 Leikkasin pyöreän muodon, kangas edelleen taiteltuna ja nuppineuloilla yhteen kiinnitettynä, silmämääräisesti puolen sentin päästä merkkaamaani linjaa pitkin ja ompelin reunaan siksakin. Ilmeisestikin siksakin olisi tarkoitus tulla mahdollisimman lähelle reunaa, mutta kangas liestyi todella helposti ja siksakin tekeminen reunaan olisi vain rikkonut kangasta entisestään, joten siksakkasin noin puolen sentin päähän reunasta, jotta saan kankaan pysymään kasassa.

reuna siksak ompelu kääntäminen
Siksakkasin liinan reunan ja käänsin reunan saumaksi nurjalle puolelle ja kiinnitin nuppineuloilla.

Sitten taittelin kankaan reunan saumaksi nurjalle puolelle ja kiinnitin sen nuppineuloilla. Lopuksi harsin käsin reunan kiinni ennen varsinaista ompelemista.
harsiminen ompelu suoraommel
Lopuksi harsin reunan käsin ja ompelin reunan kiinni ompelukoneella.

suoraommel ommel ompelu reuna
Lopullinen ommel päältäpäin ja nurjalta puolelta.

Ompelutyön lopuksi olo oli oikein onnellinen, kun ehdin tekemään jotain ihan itse. Ehkä seuraava postaus tulee hieman nopeammassa tahdissa.

Kommentit