Neulahuovutus

villakoira neulahuovutus
Neulahuovutus on suhteellisen uusi tuttavuus minulle. En ole käynyt mitään kursseja; lähinnä selannut nettiä ja katsellut videoita aiheeseen liittyen. Välineet hankin alunperin äidilleni, joka oli kiinnostunut huovuttamisesta. Ajattelin, että neulahuovutuksesta olisi helppo lähteä liikkeelle, mutta hän ei kuitenkaan koskaan löytänyt aikaa kokeiluun, joten välineet päätyivät minulle. Ensimmäinen varsinainen työ kokeilujen jälkeen oli valkoinen pääsiäispupu.
Ilman mitään sen erityisempiä suunnitelmia lähdin kokeilemaan pupun pään hahmottelua ja vartalo muotoutui sitten pään jatkeeksi kuin itsestään. Vartalon sisään rungoksi piilotin kaksi pientä lankakerää (vartalo on vähän lumiukkomainen) ihan siitä syystä, että villaa ei menisi niin paljon. Neula kuitenkin töksähti ikävästi keriin ja lopulta jouduin lisäämään villaa lankakerien ympärille niin paljon, että sain neulan uppoamaan pintaan ja pinnan huovuttumaan. Eli säästöä ei loppujen lopuksi tullutkaan. Lisäksi sain yhden neuloista katkeamaan lankakerään ja työn sisälle. Neulan pää upposi työhön ja siksi pupu jäikin meille koristeeksi. Hankalaa olisi työtä kenellekään antaa, jos neula pompsahtaakin yhtäkkiä työstä esille. Työn ulkonäköön olin kuitenkin ihan tyytyväinen.

pupu pääsiäinen neulahuovutus
Ensimmäinen neulahuovutustyö pääsiäispupu.


Innostuin neulahuovutuksesta sen vuoksi, että se mahdollistaa kolmiulotteisen muodon luomisen melkoisen helposti. Mainitsin Pastellimaalaus -kirjoituksessani joulumyyjäisistä, johon osallistuin myyjänä, ja niihin liittyen tein muutamia joulukoristeita neulahuovuttamalla. Yksi niistä on tämä tonttu.

tonttu neulahuovutus joulu DIY
Joulutonttu.

Tonttu on täyttä villaa. Figuuri on noin 20 cm korkea. Sisällä ei ole minkäänlaista runkoa, vaan istuva asento on tehty neulahuovuttamalla. Silmät ovat muovihelmiä ja vyö satiininauhaa. Vyön solki on väännetty kullanvärisestä alumiinilangasta. Tonttua oli hauska tehdä ja se valmistui melkein yhdeltä istumalta. Minulla ei ollut mitään luonnosta tai suunnitelmaa. Lähdin, kuten pääsiäsispupussakin, taas tekemään kasvoja ja kaikki muu rakentui siihen ympärille.

sydän neulahuovutus koriste joulu DIY
Neulahuovutetut villasydämet
Nämä sydämet valmistin myös aiemmin mainitsemiini joulumyyjäisiin. Yhteensä näitä tuli kutakin sävyä kymmenen kappaletta (punainen, viininpunainen, sininen ja tumman sininen). Alkuun tein aihion tai ns. alkumuodon sydämen muotoisen piparkakkumuotin avulla. Lopullinen, kolmiuloteinen muoto valmistui kuitenkin käsivaralla ilman muottia. Lumihiutaleet ovat huopakoristeita, joita vain liimasin sydämen pintaan. Satiininauhan kiinnitin ompelemalla alkuvaiheessa, kun tein alkumuodon muotin avulla sydämeen.Sattumien kautta mieheni työkaveri tutustui joulumyyjäisissä tekemiini töihin ja hän pyysi, että olisin neulahuovuttanut hänelle figuureja villakoirasta. Tarkoitus oli tehdä rodun, keskikokoisen villakoiran, näköisiä miniatyyrejä kaksi kappaletta. Otin haasteen vastaan, vaikka jännitin sitä, että kuinka pystyn neulahuovutuksen avulla saamaan villakoiran näköisiä huopaveistoksia. Tällä kertaa en alkanut ihan mututuntumalla hahmoja tekemään, vaan tutustui rotuun ja piirsin useita luonnoksia, jotta pääsin selville muodosta, rodun piirteistä jne. Lyijykynäluonnoksen perusteella aloitin sitten hakemaan muotoa ja mittasuhteita kohdilleen villaa neulahuovuttamalla.


villakoira huovutus neulahuovutus DIY
Villakoirakaksosten hahmottelua villasta.miniatyyri figuuri villakoira neulahuovutus DIY
Keskikokoisen villakoiran valmiit neulahuovutetut figuurit.


Figuurit saivat hyvän vastaanoton, joten pyynnöstä syntyi vielä saman suunnitelman pohjalta kolmaskin figuuri, joka on mielestäni onnistunein. Ainakin kuonon ja silmien osalta.

villakoira neulahuovutus figuuri miniatyyri
Kolmas villakoira.

Figuurien sisällä ei ole minkäänlaista runkoa. Pupusta viisastuneena hahmossa on ainoastaan villaa. Villa tulee todella tiiviiksi, kun sitä työstää vaan todella pitkään. Sainpa yhden neulan katkeamaankin yhteen käpälistä. Onneksi neulan pää oli kuitenkin pois otettavissa, eikä jäänyt työn sisään.

 P.s. Tässä tekstissä käyttämäni kuvat saattavat seikkailla vastaan Facebookin Askartelukauppatorin sivuilla, samaisen palvelun Huovutus -ryhmän sivustolla sekä henkilökohtaisella Pinterest -tililläni. Ilman "leimaa" tosin, mutta täysin minulle kuuluvalla tekijänoikeudella.Kommentit