Makuuhuoneen remontti
makuuhuone tapetti kartell koristetyynyt

Yli vuosi sitten aloitimme remontoimaan makuuhuonettamme, joka oli edellisen asukkaan jäljiltä remontoitu, mutta kaikki ratkaisut ja varsinkaan värimaailma eivät meitä miellyttäneet.

Meillä oli tiedossa, että alakatto olisi hyvä purkaa, jolloin pystyisimme paikkaamaan höyrynsulkua ja tekemään muutoksia esimerkiksi pistorasioiden sijoitteluihin, sillä sähköjohdot kulkivat paneelikaton yläpuolella suojaputkissa ja läpivientejä välikattoon oli höyrynsulun läpi. Läpiviennit olivat jostain syystä jätetty paikkaamatta ja muitakin reikiä löytyi, joten paikkaaminen höyrynsulkuteipillä oli todellakin tarpeen.
Tämän lisäksi oli tarkoitus päästä eroon seinälle kiinnitettävistä, sähkökäyttöisistä lämpöpattereista ja laittaa  tilalle lattialämmitys. Lattialämmitys olisi miellyttävämpi ja tasaisempi lämmöntuoja talvellakin kuin seinällä, ikkunan alla, hönkivä patteri. Siispä tiedossa oli kaikkien pintojen (lattia, katto, seinät) uusiminen eli "pientä" pintaremonttia.

Pergo Tikkurila orkidea
Värivalintaa siinä tilassa ja valaistuksessa minne ne lopulta sijoittuvatkin.
Minä toimin tässä huoneessa ainakin värimaailman suhteen pääsuunnittelijana. Värimaailma olikin jo suurinpiirtein selvillä, sillä lattiamateriaali ja katto valikoituivat samoiksi kuin aikaisemmin remontoidussa työhuoneessa ja tapettikin oli jo ennakkoon valittu. Kuvassa näkyvät värivalinnat olivat alkuperäisenä ajatuksena, mutta luonnollisesti niitä arvottiin vielä kerran silloin, kun lähdettiin maalisävyjä ostelemaan. Loppujen lopuksi maalisävyiksi valkoitui Tikkurilalta Paperi, Barbie ja Piazza. Sävyt sekoitettiin Joker -pintamaaliin.
Sävyjen valitsemisessa on mielestäni tärkeää tuoda mallikappaleet siihen tilaan ja siihen valaistukseen, minne värejä valitaan. Ja kaikki vaikuttaa kaikkeen. Et voi valita sävyjä rautakaupassa ja tulla sitten kotiin ihmettelemän miten sävyt ovat aivan "väärät". Rautakaupassa on niin erilainen valaistus kuin yleensä kotona on. Samoin värejä kannattaa vertailla muihin huoneessa oleviin pintoihin, jotta saa selkeän käsityksen siitä, kuinka väri käyttäytyy eri ympäristössä. Yhden ja saman värin luonne ja olemus voi muuttua paljonkin eri ympäristöissä sillä kaikki ympärillä olevat sävyt vaikuttavat siihen millaiseksi se koetaan ja miten se nähdään.


Paradisio tapetti lattialämmitys tasoite valuMakuuhuoneen lattiassa oli ennestään laminaatti, joka oli armottoman kylmä talvella. Jotenkin seinän ja lattian yhtymäkohdasta pääsi tulemaan kylmää ilmaa, (tarkkaan en osaa selittää, enkä tiedäkään, millainen betonilaatan (lattian) rakenne talossa on) joten uretaanivaahdolla täyttäminen eristi kylmän ilman pääsemistä huoneeseen. Ammattilaisen suosituksesta purimme laminaatin listoineen päivineen ja piikkasimme jalkalistan kohdalta betonilattiaan aukkoja, joista uretaanivaahto työnnettiin siellä olevaan onteloon. Olemassa olevan betonilattian pintaan kiinniteltiin sähköllä toimiva lattialämmityskaapeli kuumaliimalla ja valettiin lattialämmitystasoite päälle niin, että kaapeli peittyi. Lattiavalua emme toki tehneet itse, vaan se teetätettiin ammattilaisella. Tietysti sähkötyöt teetätettiin myös alan ammattilaisella.


Pergo laminaatti silver oak plankUuden lattian pintamateriaaliksi valikoitui laminaatti sillä se johtaa parhaiten lämpöä ( internetin syövereistä kaiveltu info ) lattian pinnalle ja sitä kautta huoneen lämmittämiseen. Näin itsensä materiaalin lämmittämiseen ei mene niin paljon sähköä verrattuna esimerkiksi parkettiin.  Valintamme oli sama Pergon laminaatti (silver oak plank), kuten remontoimassamme työhuoneessakin (josta tulen kirjoittamaan myöhemmin). Laminaatin paksuus kannattaa aina olla vähintään se 8 mm - sillä saa aikaan pitkäikäisen ja kestävän ratkaisun. Aina voi sitten valita käyttöluokkien välillä, joista yleisimmin kuluttajan valittavina ovat 31, 32 ja jopa 33. Minun tietämykseni mukaan luokka 32 vastaa jo kevyttä julkisen tilan käyttöä eli kotikäyttöön se on jo todella kestävä valinta.
Sisäkaton paneloimme Malerin mdf -paneelilla, jossa kuosina oli "Jääsaarni". Tämä samainen paneeli on myös työhuoneessamme.

Tapetti vaikutti seinällä aluksi aivan liian levottomalta, mutta kun kalusteet laiteltiin paikoilleen niin tapetti tuntui asettuvan paremmin seinälle myös minunkin mielestäni. Tapetti on saanut kyllä vierailta kehuja. Kuosi on Studio Decorin Paradisio -tapetti ja laitoimme sen vain yhdelle seinälle tehosteeksi.
Meillä oli jo valmiina huoneen värimaailmaan sopivat tekstiilit. Harmaata ja lilaa. Kesäksi on tarkoitus viedä huonetta pinkimpään ja vaaleampaan suuntaan. Koitan saada kuvamateriaalia aikaiseksi ja postailla niitä tänne myöhemmin. 

lila violetti


lasiovi satiinilasi keveys avaruus
Lasiovella pyrittiin keventämään yleisilmettä.

Kattovalaisin on mieheni mieltymysten mukainen samoin kuin tämän blogitekstin ensimmäisessä kuvassa näkyvät yöpöydät, jotka ovat Kartellin mallistosta. Aluksi epäröin molempia, mutta toisaalta niissä oli keskenään sama pyöreä muotokieli ja ne sulautuivatkin hyvin tilaan. Usein sitä sokeutuu omalle työlleen/näkemykselleen ja on hyvä, että on toinenkin silmäpari katsomassa ja arvioimassa tilannetta. 
Makuuhuoneemme yhteydessä on pieni vaatehuone, jonne se pinkki barbie -sävy lopulta meni. Tarkoituksena on hankkia sinne Elfalta valkoinen säilytysjärjestelmä, kunhan saan sellaisen sinne suunniteltua. Laitoimme vaatehuoneen oveksi lasioven (satiinilasi) tuomaan keveyttä yleisilmeeseen, joten pinkki sävy kajastelee lasioven läpi ja toistaa makuuhuoneen sävyjä omalta osaltaan. Tila on suhteellisen pieni ja pyrimme saamaan yleisilmeen keveäksi matalilla kalusteilla ja juuri tällä lasiovella, joka on keveämmän oloinen verrattuna valkoiseen, sileään oveen. (Sisäovissa olemme suosineet Jeld-Wenin mallistoa.)
Tätä edellä mainittua ajatusta mukaillen valikoitui myös kuvassa (tämän tekstin alapuolella) näkyvä penkki, joka on Iskun mallistosta. Ensimmäinen ajatus oli laittaa penkin tilalle lipasto, mutta se olisi vienyt liikaa tilaa ja ollut massiivisen näköinen, joten matala, vaalea penkki oli hyvä ratkaisu, jotta avaruuden tuntu säilyi edelleen. Tarvittava säilytystila on aikomuksena sijoittaa vaatehuoneeseen ja penkillä voi säilyttää esimerkiksi päiväpeitettä ja tarvittaessa kalusteen voi siirtää johonkin toiseen huoneeseen, mikäli emme sitä makkarissa tulevaisuudessa tarvitse.

Kuvassa näkyy myös tapettiseinän vastakkainen seinä, jonka hiekan sävy on poimittu tapettikuosista, joskin sävy (Piazza) on kirkkaampi ja raikkaampi kuin tapetissa itsessään. Jos kuvaa katsoo tarkemmin, voi huomata penkin yläpuolella olevan pienen läpiviennin johtoja varten. Sen alapuolella, penkin takana piilossa) on toinen samanlainen. Niiden välillä, seinän sisässä, kulkee ihan tavallinen viemäriputken pätkä, jonka tarkoituksena on toimia johtokouruna. Ajatuksena on laittaa tulevaisuudessa televisio tälle seinälle, joten johdot kulkevat nätisti seinän sisällä.

piazza hiekka johtokouru
Tapettiseinän vastakkaiselle seinälle otettiin hento hiekan väri tapettikuosista.

tekstiilit kanerva lila violetti harmaa Vallila
Makuuhuoneen värimaailmaan sopivat tekstiilit olivat jo olemassa.

Kommentit