Pastellimaalaus

Minulla on, niin kauan kuin muistan, ollut kuivapastelliliidut. Ja pariisinpaperia. Varmaan yli kymmenen vuotta!
Syksyllä 2015 päätin mennä kansalaisopiston järjestämälle viikonloppukurssille, jotta tulisi käytettyä liituja, kun kerran omistin ne. Ehkä minulla ei ollut oikein tietoakaan, kuinka niitä käyttää ja sen huomasin viimeistään kurssilla. Maalaus -termi ihmetytti liitujen kohdalla... Pinterestissä tuli selattua kyseisellä tekniikalla tehtyjä töitä ja tekniikalla tehdyt työt olivat taidokkaita ja ihastuttavia.
Kurssilla meillä oli venäläissyntyinen opettaja, joka selitti liitujen käytöstä, näytti käytännössä eri tekniikoita ja hän oli järisyttävän taitava. Aplodit vain raikasivat, kun hän päätti esityksensä tehden samalla aina jonkun työn. Rohkea värien käyttö ja taitavasti sekä nopeasti toteutetut maisemat syvyysvaikutelmineen olivat oikeita mestariteoksia. Monesti meni kylmät väreet pitkin selkää, niin vaikuttavaa on ihmisen taidot parhaimmillaan. Ai niin, maalaaminen tulee siitä, että pastelliliidut ovat melkein kokonaan pigmenttiä. Liiduilla väritetään päällekkäin ja sormin hangataan pigmentit yhteen, että saadaan haluttu väri. Liituja on kovia ja pehmeitä (soft pastels) ja näitä jälkimmäisiä pystyy useitakin kerroksia maalaamaan päällekkäin, joten jos värivalinta meni hieman pieleen, niin ei hätää, uusi kerros vaan päälle.
Teimme asetelmia ja elävää mallia. En ollut piirtänyt pitkään aikaan ja tuntui, että kaikki on niin hakusessa, mutta opettajan avustuksella sain elävän mallinkin kohdalleen. Opettaja kehui piirrustustaitoani mikä todella kohotti itsetuntoni taas korkealle omien taitojeni suhteen. Työ jäi tosin kesken ja opettaja esittikin toivomuksen, että olisin tehnyt työn loppuun ja näyttänyt sen hänelle joskus. Auliisti toki lupasin, mutta myönnettäköön, että taitaa jäädä lupaus lunastamatta.

Kurssista jäi käteen itsetunnon nostatusta ja kolme kappaletta keskeneräisiä töitä. On minulla näytettävääkin, nimittäin kurssin innoittamana tein joululahjaksi muotokuvan chihuahuasta koiran omistajille. Maalauksen olen tehnyt värillisen tulosteen pohjalta.

Tipsu pastelli maalaus SapiDesign


 Jouluna 2016 osallistuin joulumyyjäisiin ja innostuin tekemään muutaman työn pastelliliiduilla sinne myyntiin. Mitään ei mennyt kaupaksi tällä kertaa, mutta olipahan liiduille käyttöä.tonttu joulu pastelli maalaus

kuusi joulu pastelli maalaus


Kommentit

  1. Näihin blogissa käyttämiini kuviin saattaa törmätä myös henkilökohtaisella Pinterest -tililläni, jos joku ihmettelee 😊

    VastaaPoista

Lähetä kommentti